Kuchnia

napoje, drinki

Poncz Negroni z mandarynkami

Składniki

4 mandarynki
1 czubata łyżka cukru
1 szklanka słodkiego wermutu (np. czerwone Martini & Rossi Sweet)
1 szklanka campari
1,3 szklanki ginu
2 butelki schłodzonego wina musującego (na przykład prosecco)


Sposób przygotowania

Obieramy dwie mandarynki. Rozgniatamy miąższ i mieszamy z cukrem oraz sparzoną skórką z jednej mandarynki. Wrzucamy do dużej misy ponczowej lub dzbanka. Wlewamy wermut, campari i gin. Chłodzimy w lodówce przez noc. Tuż przed podaniem wyjmujemy owoce i skórkę, odciskając z nich jak najwięcej płynu. Dodajemy zimne wino musujące i obrane, pokrojone w plasterki pozostałe mandarynki. Podajemy w wypełnionych lodem, dużych, schłodzonych kieliszkach do wina.

Uwaga: warto mieć pod ręką syrop cukrowy do ewentualnego doprawienia ponczu, który, przez dodatek campari, jest gorzkawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation