Kuchnia

przekaski

Składniki:

jeden bakłażan
kilka dużych truskawek
jogurt grecki
świeża mięta
crema di balsamico
oliwa z oliwek
sól
suszone oregano, lub inna suszona przyprawa
Przygotowanie zajęło mi około 20 min. Zaczynam od ułożenia grubych plastrów bakłażana w naczyniu żaroodpornym, posolonych i skropionych oliwą z oliwek, a następnie posypanych suszonym oregano. Zostawiam go w takim stanie na 10 min po czym wrzucam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na kolejne 10 min. W tym czasie kroje truskawki, wyciągam z lodówki jogurt grecki i zrywam z balkonu świeżą miętę.

Z racji sezonu letniego, truskawki były wyjątkowo słodkie i duże, więc idealnie wzbogaciły smak dania.



Po wyciągnięciu pieczonego bakłażana układam jego plasterki na talerzu nakładając na jego brzegi sporą ilość jogurtu greckiego. Na to wszystko luźno rozrzucam plasterki truskawek, na zdjęciach znalazła się ich odpowiednia ilość pod kątem food designu, jednak w rzeczywistości daję ich dużo więcej . Dokładam listki świeżej mięty i polewam wszystko bardzo obficie crema di balsamico oraz oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation