Kuchnia

dekoracje kulinarne

Lody brzoskwiniowe

Składniki:

1 puszka brzoskwiń w syropie (400 g)
40 g cukru
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Do małego garnuszka przelać całą zawartość puszki (razem z syropem). Dodać cukru, podgrzać tylko do jego rozpuszczenia. Zmiksować blenderem, a następnie schłodzić do temperatury lodówkowej. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać do połączenia.

Schłodzoną mieszankę lodową przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation