Kuchnia

Moje gotowanie

Faszerowane cebule

-4 duże cebule
100 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
-1 kostka rosołowa
-gałązka rozmarynu
-czubata łyżeczka musztardy saperskiej
-1 małe jajko
-pół namoczonej kajzerki
-1 obrany ze skórki pomidor
-¼ zielonej papryki
-pół łyżeczki mielonej papryki ostrej, szczypta pieprzu ziołowego i Bazyli, sól, pieprz czarny, oliwa z oliwek

Cebule gotujemy w 2 litrach bulionu z kostki rosołowej około 8 minut. Chwilę studzimy. Miąższ wydrążamy ze środka ( zostawiamy 2 warstwy). Miąższ kroimy. Połowę wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Resztę smażymy z pokrojona papryką na łyżce oliwy z oliwek. Po 5 minutach połowę farszu przekładamy do naczynia żaroodpornego ( mieszamy z miąższem cebulowym, który już tam jest- czyli mamy tam teraz miąższ z ugotowanych 2 cebul i połowę farszu usmażonego przez 5 minut na patelni). Resztę smażymy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy do mięsa mielonego. Do miski z mięsem dodajemy czosnek, posiekany rozmaryn, musztardę, jajko, kajzerkę i przyprawy. Do mieszkanki znajdującej się w naczyniu żaroodpornym dodajemy drobno pokrojonego pomidora. Cebule napełniamy mięsem i wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy 1 szklanką bulionu z gotowania cebul. Pieczemy w piekarniku w 200⁰C przez około 60 minut(polewając co jakiś czas wierzch cebuli powstającym sosem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation