Kuchnia

Kulinaria

Lody fistaszkowe
Składniki:
450 ml mleka
300 ml śmietanki kremówki
50 g syropu z agawy, fruktozy (lub cukru)
2 żółtka, roztrzepane
150g lekko solnego masła orzechowego
1 mała szczypta imbiru

Mleko ze śmietanką i syropem lub fruktozą (lub cukrem) zagotować, gdy zacznie się gotować natychmiast zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia.
Gdy będzie letnie dodać roztrzepane wcześniej żółtka oraz imbir, i wszystko wymieszać trzepaczką balonową. Dodać masło orzechowe i całość zmiksować. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki na ok.4 godz., masa powinna stężeć. Po tym czasie posiekać nożem, zmiksować na gładką masę, ponownie przełożyć do pojemnika i mrozić ok. 4godz. Czynność powtórzyć 2-3 krotnie, po ostatnim miksowaniu masę przełożyć do pojemnika i schłodzić, gdy stężeje, lody są gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation