Kuchnia

Śniadania, przekąski

W cieście francuskim.
Paszteciki z mięsa mielonego


Składniki:

4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (po 112 g)
Czerstwa bułka
40 g orzechów pistacjowych
4 szalotki
Ząbek czosnku
75 g gotowanej szynki
500 g mięsa mielonego
1 jajko
Sól, pieprz
2 łyżki koniaku
Żółtko
100 g śmietany
500 g pieczarek
3-4 gałązki świeżego tymianku
10 g masła
0,25 l bulionu
Sałata do dekoracji



Przygotowanie:

Ciasto ułożyć w temp, pokojowej, aby odtajało. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Pistacje posiekać. Szalotki pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Szynkę pokroić w kostkę. Bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, czosnkiem, połową szalotek, szynką, solą, pieprzem, pistacjami i koniakiem. Masę podzielić na 4 części i uformować. Ciasto rozwałkować na 4 prostokąty (16x26). Ciasto można ponacinać. Na każdym kawałku ciasta układać wałeczki z mięsa, zawinąć je i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w 225 st. C 40 minut. Po 25 minutach pieczenia posmarować żółtkiem zmieszanym ze śmietaną.

Grzyby pokroić w plasterki i usmażyć z pozostałymi szalotkami, dodać tymianek, wlać bulion i pozostałą śmietanę. Paszteciki podawać z sałatą i sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation