Kuchnia

DeSeRy

CIASTO LION
Składniki:
✔ duże opakowanie herbatników
✔ puszka masy kajmakowej
✔ 3 batony Lion
✔ 750 g serka mascarpone
✔ 4 łyżki cukru pudru
✔ 650 g śmietanki kremówki (30%)
✔ 2 usztywniacze do śmietany
✔ gorzka czekolada do posypania

Sposób wykonania:
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać pierwszą warstwę herbatników.
Na ciastka wyłożyć masę kajmakową, wyrównać.
Ułożyć drugą warstwę herbatników.
150 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z serkiem mascarpone - krótko zmiksować mikserem.
Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka.
Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.
Pozostałą kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać dwa usztywniacze do śmietany.
Masę wyłożyć na herbatniki.
Całość posypać startą czekoladą, bądź startym batonem Lion.
Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation