Kuchnia

Serniki takie i siakie..

Serniczki z truskawkami

Ciasto:
4 jajka,
200g masła,
180g cukru,
cukier waniliowy,
220g mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
5 łyżek mleka.


Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puch. Stale ubijając, dodawać po jednym jajku. Dodać cukier waniliowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko.
Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 32x42cm. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry.


Masa serowa:
200g półtłustego twarogu,
450g śmietanki 30%,
100g mlecznej czekolady,
600g truskawek,
2 łyżki galaretki cytrynowej,
100g cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
cukier waniliowy,
cukier puder do oprószenia.


Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Posmarować nią jedno ciasto.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i ułożyć na cieście posmarowanym czekoladą.
Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, ostudzić.
Twaróg utrzeć z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Resztę dodać do twarogu. Wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin.
Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Całość oprószyć cienko cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty. Każdy kawałek udekorować porcją śmietany i posypać odrobiną startej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation