Kuchnia

kuchnia

Ciasto Zemsta :)

Składniki
przepis na blachę 25x40
ciasto:
3 szklanki maki
1 kostki Kasi
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na bezę:
6 białek
1 szklanka cukru
płatki migdałowe

na galaretkę:
2 galaretki wiśniowe
1 szklanka soku z wiśni(wiśnie zamrożone zalewamy1/2 szkl wódki i z powstałej z tego wiśniówki bierzemy 1 szkl. Resztę zużyjemy do nasączenia ciasta)
1,5 szklanki wody
wiśnie 0,5 kg mrożone
1/2 szkl. wódki
na śmietanę
0,5 l śmietany kremówki 30% (do ubijania)
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania
1.
z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części: jedną cześć wyłożyc na blachę i piec ok 30 min w temp
2.drugą cześć ciasta wyłożyc na blachę, a na ciasto dac pianę bezową i posypac płatkami migdałowymi, włożyc do piekarnika i piec ok.35-40 min w tem. 140-150 st(jeśli bezka zacznie się zanadto przyoiekać można przykryć folią aluminiową)
3.
przygotować galaretkę - rozpuścić galaretki w 1,5szkl. wody, dodać sok z rozmrożonych wiśni zalanych wódką odstawic do stężenia
4.
ostudzone ciasto bez bezy nasączamy odrobiną wiśniówki powstałą z namoczonych wiśni, na to wykładamy odsączone wiśnie na to tężejącą galaretkę wkładamy do lodówki
5.
Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i przestudzoną dodajemy do śmietany. Nakładamy na stężałą galaretkę, przykrywamy drugą częścią ciasta (tą z bezą) i wstawiamy do lodówki Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation