Kuchnia

sałatki

Sałatka wielowarzywna w słoiku - ugotuj.to
Sałatka wielowarzywna w słoiku - składniki:

0.5 kg białej kapusty
0.5 kg ogórków (świeżych lub kiszonych)
0.5 kg cebuli
0.5 kg marchwi
0.5 kg jabłek
0.5 kg czerwonych pomidorów
5 dag cukru
liść laurowy
ziele angielskie (4 ziarenka)
sól i pieprz do smaku
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
pół szklanki octu 6-proc. lub 1/4 szklanki octu 10-proc.
1/4 szklanki wody

Sałatka wielowarzywna w słoiku - sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na dwie godziny. Świeże ogórki pokroić w plasterki i także posolone odstawić, podobnie jak kapustę. Obrane marchewki i jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę pokroić w plasterki, a pomidory rozgotować i przetrzeć przez sito. Wszystko - razem z zalewą - wymieszać dokładnie. Przy ogórkach kiszonych zamiast octu można dodać pół szklanki soku z ogórków i 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gotować około 30 minut. Następnie włożyć gorące warzywa do słoików i zawekować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation