Kuchnia

Przepisy

Makowiec gwiazda

tortownica o średnicy 30 cm

ciasto:

500 g mąki

150 ml mleka

30 g świeżych drożdży

100 g cukru

4 łyżki masła

jajko

2 żółtka

masa makowa:

200 g mielonego maku

500 ml mleka

łyżka masła

5 łyżek miodu

skórka otarta z jednej cytryny

3 krople zapachu migdałowego

150 g migdałów

70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)

dodatkowo:

jajko do posmarowania wierzchu

Na początek masa makowa. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
Na patelni rozgrzać masło, dodać ugotowany w mleku mak i miód. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści.
Dodać skórkę cytryny, zapach migdałowy, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Jeśli używasz maku niemielonego, przedłuż czas gotowania do 30 minut, następnie odsącz pozostały płyn na gęstym sitku i zmiel mak w maszynce.
Czas na ciasto. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 150 g mąki. Rozczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Masło roztopić.
Do utartych jajek dodać lekko przestudzone masło, rozczyn i resztę mąki (350 g). Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Teraz etap najciekawszy – zawijanie. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przygotować tortownicę. Rozłożyć ją na części. Dno i boki oddzielnie posmarować masłem i wykleić papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy. Położyć placek na dnie i rozsmarować na nim trzecią część nadzienia. Postąpić tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta. Każde kolejne układać na poprzednim i przekładać farszem. Wyrównać brzegi ciasta odcinając kawałki, które wystają poza obrys dna tortownicy.

makowiec-gwiazda-przepis_01

Na środku postawić szklankę. Naciąć ciasto (wszystkie warstwy, aż do dna) na 16 części. W tym celu podzielić je najpierw na 4 części, a potem każdą z nich również na 4 części.

makowiec-gwiazda-przepis_02

makowiec-gwiazda-przepis_03

Teraz zawijanie. Wziąć dwa kawałki i wywinąć na zewnątrz najpierw raz, a następnie jeszcze raz.

makowiec-gwiazda-przepis_04

makowiec-gwiazda-przepis_05

Postąpić tak z pozostałymi parami.

makowiec-gwiazda-przepis_07

Nałożyć ostrożnie boki tortownicy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika na niską półkę. Piec ok. 45 minut. Gdy ciasto się przyrumieni, przykryć wierzch makowca folią aluminiową. Upieczony makowiec wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation