Kuchnia

przepisy

Bigos staropolski, przepis Bigos staropolski - Gotuj z pasją!


1 kg kiszonej kapusty
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 liść laurowy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 kieliszka czerwonego wina
3 łyżki masła
2 duże cebule
6 suszonych śliwek
30 g suszonych grzybów
2 kiełbasy śląskie
350 g łopatki wieprzowej
pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do dużego garnka. Namoczone grzyby pokrój w paseczki i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, śliwkami i papryką dodaj do kapusty. Podlej winem i gotuj przez ok. 40 minut. Mięso oraz kiełbasę podsmaż na maśle. Następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Przesmaż jeszcze chwilę i dodaj do kapusty. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Bigos najlepszy będzie na następny dzień, kiedy smaki dokładnie się wymieszają.
Podawaj z chlebem lub w towarzystwie innych potraw wigilijnych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation