Kuchnia

mięska

Babka ziemniaczana

Składniki:

2 kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 jajka
około 2 - 3 łyżek mąki pszennej
kawałek boczku wędzonego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Jeżeli ziemniaki były bardzo wodniste, to powstałą masę odcisnąć. Dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz odpowiednią ilość mąki - ma wyjść konsystencja zwykłych placków ziemniaczanych. (lepiej dodać mniej mąki, niż więcej). Boczek pokroić w plastry. Połowę wyłożyć na dno blachy, następnie wylać masę ziemniaczaną i wyłożyć pozostałe plastry boczku.

Piec w temperaturze 200°C około godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation