Kuchnia

Pomysł na obiad

Pełnoziarniste jabłkowe placki z serka wiejskiego

Składniki:
1 opakowanie serka wiejskiego (u mnie lekki)
1 słodkie jabłko średniej wielkości
1 jajko (oddzielnie żółtko i oddzielnie białko)
1 łyżka otrębów
2 łyżki mąki pełnoziarnistej - tak naprawdę można dodać dowolną mąkę, ja użyłam gryczanej
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
płaska łyżeczka sody
łyżeczka tłuszczu do smażenia ( u mnie olej kokosowy)
szczypta soli

Przygotowanie
Serek wiejski odcedzić z nadmiaru śmietanki i przetrzeć przez sito, by nie miał grudek. Dodać do niego jabłko starte na grubych oczkach, żółtko, łyżkę otrębów , mąkę, wanilię oraz sodę, wszystko wymieszać. W innej misce ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dwie masy połączyć. Nagrzać patelnię z łyżeczką tłuszczu i wlewać porcjami ciasto, tak, by placki miały mniej więcej taką samą grubość i wielkość. Smażyć pod przykryciem, potem przewrócić za pomocą drewnianej łopatki na drugą stronę i kontynuować smażenie już bez pokrywki. Można np polać syropem z agawy lub miodem, ale moim zdaniem są wystarczająco słodkie. Opcjonalnie można również dodać na wierzch lub do ciasta cynamon :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation