Kuchnia

Przepisy

Filet z kurczaka zapiekany z ziołową panierką na kremowym sosie z zielonego groszku

Składniki:
2 filety z kurczaka bez skóry
1/2 limonki
2 łyżki bułki tartej
1 żółtko
50 g masła
200 g groszku zielonego
1 młoda cebulka
4 ząbki czosnku
50 g masła
200 ml śmietanki 30%
szynka suszona szwarcdzwaldzka
6 pomidorów koktajlowych
2-3 gałązki natki pietruszki
2-3 gałązki bazylii
2-3 gałązki estragonu
przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Do kuchennego moździerza wsyp bułkę tartą i same listki ziół. Rozgnieć wszystko drobno. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj żółtko jaja i miękkie masło. Wszystko starannie wymieszaj.

Filety z kurczaka dokładnie umyj i wytrzyj w papier kuchenny. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż filety z dwóch stronę. Filety powinny być rumiane. Następnie przełóż na półmisek do pieczenia i skrop sokiem z limonki. Na wierzch nałóż gałązkę estragonu. Piekarnik rozgrzej do temp. 160° i wstaw kurczaka do pieczenia na 15 minut.

W tym czasie obierz cebulę i czosnek, następnie pokrój w drobną kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę. Wszystko podsmaż na maśle. Wsyp groszek zielony i podduś do miękkości. Następnie wlej śmietankę i jeszcze chwilę gotuj. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Groszek z czosnkiem zmiksuj na puszysty krem i odstaw.

Pod koniec pieczenia wyjmij filety i na każdy nałóż aromatyczną, ziołową panierkę. Obok kurczaka połóż pomidorki koktajlowe i wstaw ponownie do zapieczenia. Jak tylko wierzch się zezłoci, kurczak będzie gotowy. Sos z zielonego groszku i czosnku podgrzej i wylej na talerz. Wyjmij filety z piekarnika i pokrój na kawałki pod kątem. Rozłóż jak wachlarz na zielonym aksamitnym sosie, a do dekoracji poukładaj podpieczone pomidorki koktajlowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation