Kuchnia

kuchnia

Sernik z pierniczkami

Składniki na spód:

180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
60 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
4 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżki kaszy manny
75 g masła
16 g cukru wanilinowego
200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez nadzienia)
aromat rumowy lub ekstrakt rumowy, do smaku
Dodatkowo:

kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej ucierając. Dodać masło (powinno być bardzo miękkie) budyń w proszku, kaszę i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.

Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.

Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, następnie resztę masy serowej.

Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC. Studzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku, by nie opadł.

Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki.

Przed samym podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation