Kuchnia

Sycąca ciecierzyca

Czerwona ciecierzyca z duszoną botwinką

Składniki:

3/4 szklanki suchego ziarna czerwonej ciecierzycy
garść świeżej botwinki
sól
pieprz
chilli
majeranek
liść laurowy
kminek mielony
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki sezamu
Ciecierzycę umyłam i namoczyłam przez noc. Gotowałam w nieosolonej wodzie, w szybkowarze – 15 minut. Następnie odsączyłam wodę i przełożyłam ziarna na rozgrzaną oliwę z oliwek. Dodałam przyprawy i sok z cytryny. Botwinkę umyłam i dodałam do ciecierzycy. Całość dusiłam 2-3 minuty. Posypałam prażonym sezamem.

Świetnie smakuje z pełnoziarnistym ryżem.

http://vegeluv.org/2014/05/21/czerwona-ciecierzyca-z-botwinka/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation