Kuchnia

Sycąca soczewica

Łatwe, jednogarnkowe curry z soczewicą

Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka czarnych nasion gorczycy (musztardowca)
1 łyżeczka kminu
1 mała cebula, obrana i pokrojona w piórka
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
200 g czerwonej soczewicy
puszka (400 g) pomidorów
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu
1 laska kory cynamonu
1 litr wywaru jarzynowego (lub litr wody i eko kostka bulionowa)
do podania: jogurt (ja użyłam śmietany owsianej), listki kolendry lub natki pietruszki

Przepis:

W garnku rozpuścić olej kokosowy. Dodać gorczycę i kiedy zacznie podskakiwać (po ok. 1-2 min), dodać kmin. Po kolejnej minucie dodać cebulę i imbir, smażyć 2 minuty.
Dodać soczewicę, pomidory, kurkumę, mielony kmin i cynamon. Wlać wywar jarzynowy.
Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 40 minut, aż soczewica zmięknie. Doprawić sokiem z limonki i solą.
Podawać z ryżem, jogurtem, natką kolendry lub pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation