Kuchnia

Przepisy

Trójkolorowy sernik orzechowo-czekoladowo-waniliowy
Na tortownicę 24 cm

Spód:
200 g ciasteczek pełnoziarnistych
60 g masła

Masa serowa:
900 g twarożku śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego, zmielonego
1 1/3 szklanki cukru
3 jaja
1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
2 kopiaste łyżki masła orzechowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżki ciemnego kakao

Wierzch:
3/4 szklanki śmietanki kremówki
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżka ciemnego kakao
Ciasteczka na spód kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wgniatamy w dno lekko natłuszczonej tortownicy.

Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy po jednym jajku. Miksujemy ze śmietaną do momentu połączenia składników.

Masę dzielimy na 3 części. Jedną miksujemy z masłem orzechowym, drugą z kakao, a trzecią zostawiamy jasną.

Do tortownicy nakładamy naprzemiennie po łyżce każdej z mas. Ja robiłam to bez jakiegoś porządku, tworząc różnokolorowe ciapki.

Pieczemy około 60 minut w 160 stopniach. Na spód piekarnika warto wstawić płaskie naczynie z gorącą wodą – sernik będzie bardziej kremowy. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Później możemy go wstawić do lodówki.

Śmietankę na wierch ubijamy, dodając pod koniec przesiany cukier puder. Rozsmarowujemy szpatułką na serniku. Przez sitko posypujemy całość kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation