Kuchnia

kuchnia

Piękno tkwi w prostocie: PIECZONE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I SOSEM KOPERKOWYM to pyszny dodatek do głównego dania lub samodzielna przekąska pachnąca ziołami i czosnkiem.

Składniki:

500 g drobnych ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
chlust oliwy z oliwek
sól morska, świeżo mielony pieprz
pęczek koperku
200 g gęstego jogurtu
kilka kropel soku z cytryny
szczypiorek, natka pietruszki
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na połówki. W dużym garnku nastawiamy wodę. Solimy, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy ziemniaki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Po około 10 minutach gotowania, ziemniaki odcedzamy. Do dużej formy wlewamy oliwę, wrzucamy ząbki czosnku. Dodajemy podgotowane ziemniaki i mieszamy, by pokryły się oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-40 minut, aż kartofelki będą miękkie i chrupiące.
Koperek siekamy drobno, mieszamy z jogurtem. Sos przyprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem.
Ziemniaki podajemy z sosem, posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation