Kuchnia

Pyszna zupa

Zupa krem z brokułów i bazylii
Składniki:

1l wody
średniej wielkości brokuł
średni ziemniak pokrojony w drobną kostkę
mała marchewka
3 ząbki czosnku
mała cebula
łyżka oliwy z oliwek
pęczek świeżych liści bazylii
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Na oliwie zeszklić cebulę, po ok. 2 minutach dodać posiekany czosnek.
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojoną marchew i ziemniaka, doprawić. Po ok. 4 minutach dodać pokrojonego brokuła. Gotować kilka minut, aż zmięknie ale wciąż będzie soczyście zielony.
Zupę zestawić z ognia, dodać sok z cytryny oraz bazylię. Zmiksować na gładki krem.
W razie potrzeby doprawić, a gdyby krem był zbyt gęsty dolać bulionu warzywnego lub śmietanki.

Podawać z grzankami, kleksem śmietany, kozim serem lub orzechami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation