Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Naleśniki z pieczarkami i serem lub serem i cebulką – Mada w kuchni
Składniki na ciasto naleśnikowe na ok. 12 naleśników:
– 2 jajka
– szczypta soli
– 320 g mąki pszennej
– 300 ml mleka
– 300 ml wody
– 2 łyżki oleju
Składniki na farsz pieczarkowy:
– 150 g pieczarek
– 1 nieduża cebula
– kilka gałązek świeżego tymianku
– pieprz i sól
– 200 g sera żółtego (u mnie gołda)
Składniki na farsz cebulowy:
– 200 g sera żółtego
– 0,5 czerwonej cebuli
– 0,5 pęczka cebulki dymki
89
Wykonanie:
Skłócić jajka, dodać sól, mleko, wodę i mąkę. Wszystko wymieszać trzepaczką do jajek lub zmiksować. Na końcu dodać olej, wymieszać. Naleśniki smażyć na suchej teflonowej patelni. Ja dawałam niecałą chochlę ciasta, rozprowadzałam na całej powierzchni patelni, po ok. 1 minucie, gdy poruszałam patelnią, naleśnik się przesuwał, to czas by go przewrócić na drugą stronę i podsmażyć jeszcze 0,5 minuty.
Cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki pokrojone w plasterki poddusić na niewielkiej ilości masła. Przez pierwsze 10 minut smażyłam całość w woku, przykrytym przykrywką, a jak pieczarki puściły sok, to już dalej smażyłam bez przykrywki. Wtedy też dodałam świeże zioła. Gdy woda odparuje, przyprawić pieczarki do smaku, odstawić by trochę przestygły.
Potrzeć ser na dużych oczkach, cebula pokroić na cieniuteńkie półplasterki, a cebulkę dymkę poszatkować. Naleśniki rozłożyć, na środek nasypać sera i teraz zależnie od wersji albo położyć pieczarki i przykryć serem; albo dodać cebulę i cebulkę. Naleśnik zwinąć wg upodobań, ja zwijałam jak sajgonki, czyli najpierw zawinęłam górę i dół (jak kopertę), a potem zwinęłam boki (jak rulonik).
Na patelni nagrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z dwóch stron. Podawać ciepłe, ja jadłam z DIP-em jogurtowo – czosnkowym.
MA==