Kuchnia

Wędlina i ser

Domowy pasztet
Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego bez kości
25 dag wątróbki wieprzowej
25 dag boczku
1 duża marchew
pół selera
pietruszka
2 cebule
3 jaja
2 czerstwe bułki pszenne
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
kostka rosołowa
bułka tarta

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe, boczek umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Włoszczyzną obrać, umyć. Do dużego garnka wsadzic mięso, warzywa oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, ziarna jałowca, liście laurowe. Dodać kostkę rosołową i wszystko razem gotować pod przykryciem. Po około godzinie gotowania dodać pokrojoną wątróbkę i razem gotować jeszcze około 15 minut.

Na następny dzień, trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. W wywarze namoczyć bułki. Do masy mięsnej dodać bułkę, żółtka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.

Masę pasztetową przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej Tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około 45 min w 200°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation