Kuchnia

Przepisy

Tarta z czerwoną cebulą, porem i kindziukiem

Ciasto kruche:
150 g mąki
100 g masła
1 jajko

Masło posiekaj 2 nożami z mąką, dodaj jajko i wyrabiaj na jednolitą masę. Wylep tortownicę (bez smarowania masłem) i podpiecz (aby ciasto się nie wybrzuszyło nakłuj surowe widelcem i piecz obciążone suchą fasolą). Na podpieczone daj farsz i piecz do momentu, aż masa śmietanowo-serowa się zetnie.

Farsz:
olej
kindziuk pokrojony w paski
czerwona cebula pokrojona w piórka
por pokrojony w półkrążki
1/2 szklanki śmietany 18%
pół szklanki sera żółtego startego na dużych oczkach
rozbełtane jajko
sól, pieprz, tymianek

Na oleju najpierw podsmaż kindziuka, następne zeszklij cebulę, a na koniec dodaj pora i dus do miękkości. Zawartość patelni połącz z masą z reszty składników. Farsz wyłoż na podpieczone kruche ciasto i zapiecz ok 20 minut w 180 stopniach. Podaj z sałatką z pomidorem, oliwkami i boczkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation