Design

dom

Sałatka z kaszą jaglaną

1 szklanka (ok. 220 g) suchej kaszy jaglanej
1 łyżka (ok. 15 g) masła
1 cukinia
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 marchewka
2 cebulki dymki ze szczypiorem
1 łyżka ulubionych ziół (kolendra, natka pietruszki, koperek)
2 łyżki (30 ml) oliwy
sól

Kaszę przejrzyj, opłucz kilka razy w zimnej wodzie i odcedź. Dolej 2 i 1/2 szklanki (625 ml) wody i dodaj masło, by ziarenka się nie posklejały. Gotuj pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Wyłącz ogień i odstaw. Warzywa umyj, osusz, marchewkę obierz, z papryk usuń gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę i zacznij przesmażać warzywa w kolejności od najtwardszego: marchewkę, cebulę, paprykę, na końcu cukinię i szczypior. Warzywa powinny pozostać chrupiące. W misce wymieszaj ciepłe warzywa z kaszą, spróbuj, dopraw lekko solą i dodaj posiekane zioła. Zapakuj w pudełka. Sałatka świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Autor: Zuzanna Wiciejowska
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation