Kuchnia

przepisy

paella
(2-4 osoby)

1 piers kurzeca
300g mrozonych owocow morza (badz tylko krewetek)
1/2 cebuli
1 zabek czosnku
1 zolta papryka
1 czerwona papryka
65g chorizo
200g ryzu arborio
1 puszka pokrojonych pomidorow (400g)
500ml wywaru z warzyw (badz 500ml wody + 1/2 kostki bulionu warzywnego)
1 szklanka mrozonego groszku
sol, pieprz, suszona pietruszka, pieprz ziolowy

ponadto:
odrobina oliwy do smazenia
sok z cytryny

na patelni rozgrzac oliwe. wrzucic pokrojona w kostke piers z kurczaka. smazyc na rumiano. nastepnie dodac pokrojona w kosteczke cebule i posiekany zabek czosnku. smazyc razem minute. dodac mrozone owoce morza badz krewetki. smazyc, mieszajac od czasu do czasu, az woda calkowice odparuje. wtedy wrzucic na patelnie pokrojone w kostke papryki oraz chorizo. dalej smazyc, az papryka nieco zmieknie, a chorizo sie zarumieni.
bulion podgrzac. wlac na patelnie razem z puszka pokrojonych pomidorow. dodac ryz i mrozony groszek. zagotowac, nastepnie zmniejszyc ogien i dusic do ugotowania sie ryzu. bedzie to trwalo jakies 25-35 minut. przyprawic: sol, pieprz, suszona nac pietruszki, pieprz ziolowy.
jesli woda calkowicie odparuje, a ryz jest jeszcze twardawy, dodac nieco wody.
podawac cieple, skropione sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation