Kuchnia

Przepisy

JABŁECZNIK JAK U TEŚCIOWEJ
CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej/ 2 łyżki cukru / 300g zmrożonego masła pokrojonego w kostke/ odrobina masła oraz bułki tartej do przygotowania blachy.
MASA JABŁECZNA:
5 dużych jabłek Jonagold , obranych i pokrojonych w kostke / 50 g mąki pszennej / 50g cukru szczypta cynamonu
Przygotowanie
Mąkę i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować do utrzymania gładkiej masy. Dodać pół szklanki zimnej wody i dalej miksować. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folie i włożyć do lodówki na około 1 godziny.
Jabłka wymieszać z maką, cukrem i odrobiną cynamonu. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dużą blachę ( 25*35 m) wcześniej nasmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą . Na ciasto nałożyć jabłka , na wierzchu ułożyć paseczki przygotowane z drugiej części ciasta. Piec 25 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation