Kuchnia

kuchnia

Filet teriyaki z ananasem
Co kupić
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
500 g polędwicy wieprzowej
1/2 ananasa (ok. 1 kg)
sól
aluminiowa patelnia grillowa
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 35min
Przygotowanie
Mieszamy sos sojowy, sherry i miód. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Polędwicę myjemy, osuszamy i w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy na 8 medalionów, które umieszczamy w marynacie. Wstawiamy pod przykryciem co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
Ananasa obieramy, kroimy na 4 plastry i usuwamy twardy głąb. Mięso osączamy, zbierając marynatę.
Medaliony grillujemy na aluminiowej patelni grillowej na rozgrzanym grillu przez 10-15 minut z każdej strony w zależności od grubości, smarując przy tym często marynatą. Ananasa grillujemy na ruszcie ok. 2 minut z każdej strony, również smarując marynatą. Medaliony lekko solimy i układamy po 2 na plasterku ananasa.

wydrukuj przepis
dodaj do ulubionych
wyślij listę zakupów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation