Kuchnia

Ciasta/Desery

Krasne lica



Jesienne orzechy i jabłka oraz zamrożone wspomnienie lata w postaci czerwonych porzeczek, to wszystko składa się na kolorowe, warstwowe ciasto o oryginalnej nazwie KRASNE LICA, pochodzące ze zbiorów siostry Anastazji. Jak większość jej ciast jest dosyć pracochłonne, choć niezbyt skomplikowane, no i podzielne, bo z podanych proporcji wyjdzie nam duża blacha ciasta.


Źródło: " 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji "



Składniki na ciasto porzeczkowe:

- 200 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 200 g mąki
- 8 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g czerwonych porzeczek ( mogą być mrożone )

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, nadal ucierając dodawać po żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Ciasto wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch równomiernie rozłożyć porzeczki. Przygotować ciasto orzechowe.



Składniki na ciasto orzechowe:

- 8 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. Ciasto orzechowe wylać na porzeczki, wyrównać. Piec w 180 st. C około 50 minut ( do suchego patyczka ).



Składniki na biszkopt:

- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, takich samych rozmiarów w jakiej piekło się poprzednie ciasto. Piec około 25 minut w 180 st. C.



Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka pomarańczowa

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć chwilę na maśle. Pod koniec wsypać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Przestudzić. Wyłożyć na ciasto porzeczkowo - orzechowe, przykryć biszkoptem. Wierzch można posypać cukrem pudrem.





Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation