Inne

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

ZUPA Z SOCZEWICĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki

(na 6 dużych porcji)

szklanka czerwonej soczewicy

2 średnie marchewki

nieduża pietruszka

5 średnich ziemniaków

szklanka mleka kokosowego

szklanka przecieru pomidorowego (passaty) lub soku

czubata łyżeczka przyprawy curry

czubata łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru

pół płaskiej łyżeczki zmielonej kolendry

pół płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu

sok z jednej limonki (opcja, ale polecana)

3 większe ząbki czosnku

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

4 łyżki oleju/ oliwy

sól

opcjonalnie natka pietruszki

Wykonanie

Soczewicę płuczę, moczę przez noc lub przez godzinkę- dwie (tak, ja moczę wszystkie strączki- te "szybkie również).

W garnku o grubym dnie rozgrzewam tłuszcz, sypię curry, kolendrę i kumin i prażę na niewielkim ogniu przez minutę, dodaję imbir, po chwili starte na grubej tarce warzywa (marchew i pietruszkę) i podgrzewam przez chwilę porządnie mieszając by dobrze pokryły się masalą. Zalewam wodą (1 litr), zagotowuję, wrzucam pokrojone ziemniaki i przepłukaną soczewicę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i płaską łyżkę soli, gotuję z uchyloną pokrywką przez ok 30 minut. Dodaję przecier, sok z limonki i mleko, po kolejnych 10 minutach wciskam przez praskę czosnek, mieszam i wyłączam gaz. Dosmaczam- jeśli trzeba. Zjadamy w takiej formie lub zmiksowanej- częściowo lub na krem, ja najczęściej miksuję częściowo. Posypujemy natką- jeśli mamy :) Smacznego!

http://wegetarianka.blox.pl/2013/01/ZUPA-Z-SOCZEWICA-I-MLEKIEM-KOKOSOWYM.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation