Kuchnia

Kuchnia Włoska

PENNE Z BAKŁAŻANEM

2 bakłażany
1 łyżeczka soli
olej do smażenia

2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili

1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki wody, najlepiej tej z gotowania makaronu
1/4 szklanki rodzynek
sól i czarny pieprz
oraz: bazylia

400 g makaronu penne rigate lub podobnego

Przygotowanie:
Ba­kła­ża­ny po­kro­ić w drob­ną, równą kost­kę wiel­ko­ści około 1 cm. Prze­ło­żyć do miski, ob­sy­pać solą, wy­mie­szać i po­zo­sta­wić na 15 minut.
W mię­dzy­cza­sie w garn­ku za­go­to­wać oso­lo­ną wodę na ma­ka­ron i ugo­to­wać go al dente. Na­stęp­nie od­ce­dzić i prze­lać zimną wodą.
Do­kład­nie odlać sok, który wy­pły­nął z ba­kła­ża­nów. Na dnie du­że­go ron­dla lub pa­tel­ni mocno roz­grzać olej, a na go­rą­cy olej dodać ba­kła­ża­ny i sma­żyć przez 8 – 10 minut do czasu, aż będą złote i mięk­kie w środ­ku. Na­stęp­nie odło­żyć na pa­pie­ro­wy ręcz­nik.
Czo­snek po­sie­kać. Na dnie tej samej pa­tel­ni pod­sma­żać przez 30 se­kund czo­snek oraz płat­ki chili, na­step­nie dodać po­mi­do­ry, wodę, ro­dzyn­ki oraz sporą szczyp­tę soli i pie­przu. Dusić na dużym ogniu bez po­kryw­ki przez 5 minut, na­stęp­nie dodać pod­sma­żo­ne ba­kła­ża­ny i wy­mie­szać.
Na sam ko­niec do sosu dodać ma­ka­ron, za­mie­szać i po­da­wać ze świe­żą ba­zy­lią oraz świe­żo zmie­lo­nym pie­przem.
Po­ra­dy:

Nie po­mi­jaj­cie so­le­nia ba­kła­ża­nów! To bar­dzo ważny pro­ces, dzię­ki któ­re­mu ba­kła­ża­ny szyb­ciej się smażą, wchła­nia­ją mniej tłusz­czu oraz są mięk­kie i de­li­kat­ne.
Do sma­że­nia wy­bierz­cie olej, który do­brze wy­trzy­ma wy­so­ką tem­pe­ra­tu­rę – rze­pa­ko­wy, ry­żo­wy, wi­no­gro­no­wy lub ewen­tu­al­nie oliwę z wy­tło­czyn oli­wek.
Do sosu mo­że­cie dolać wodę, w któ­rej go­to­wał się ma­ka­ron – wtedy bę­dzie jesz­cze gęst­szy i smacz­niej­szy.
Ja też wy­grze­bu­ję ro­dzyn­ki z to­fur­ni­ka i droż­dżo­wych ciast – ale uwierz­cie mi, że w tym prze­pi­sie na­praw­dę warto ich użyć :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation