Kuchnia

placki,kluski,pierogi

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki

• 1/2 kg. mąki pszennej
• 50 g. świeżych drożdży
• szczypta soli
• 3 łyżki drobnego cukru
• jajko
• 1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)
• 3-4 jabłka


Etapy przygotowania

Racuchy z jabłkami - pyszne danie, które znika z talerza raz dwa :) Zaręczam, ze moje racuchy z jabłkami znikać będa jeszcze szybciej niż inne.

Szczególnie dzieci lubią racuchy z jabłkami, także oto przepis na pyszne, pulchne racuchy z jabłkami:

Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jak już ciasto wyrośnie dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.

Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
• jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju racuchy będą miały lepszy smak

Racuchy z jabłkami najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub z konfiturami.

Smacznego!
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/sniadania/racuchy_drozdzowe_z_jablkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation