Kuchnia

PĘCZAK

http://smakuje.blox.pl/2016/04/Jak-ugotowac-peczak.html
Jak ugotować pęczak na sypko:
1 szklanka pęczaku na 2,5 szklanki wody –
Pęczak wsypujemy do garnka, wlewamy trochę wody z kranu, płuczemy dokładnie pęczak i odcedzamy – stawiamy na kuchence. Pęczak w garnku zalewamy 2,5 szklanki wrzątku, solimy. Możemy dodać tu też łyżkę dobrej oliwy czy masła dla smaku. Kaszę zagotowujemy, zmniejszamy grzanie do minimum i gotujemy na minimalnym ogniu, pod przykrywką aż pęczak wypije wodę i zmięknie (zajmie mu to ok 15-20 min). Po tym czasie pęczak wyłączam i daję mu jeszcze postać ok 10 min pod przykrywką do napęcznienia.
Pęczak na sypko jest idealny do sałatek.

Jak ugotować pęczak na gęsto:
1 szklanka pęczaku na 3 – 3,5 szklanki wody –
Pęczak wsypujemy do garnka, wlewamy trochę wody z kranu, płuczemy dokładnie pęczak i odcedzamy – stawiamy na kuchence. Pęczak w garnku zalewamy 3-3,5 szklanki wrzątku, solimy. Możemy dodać tu też łyżkę dobrej oliwy czy masła dla smaku. Kaszę zagotowujemy, zmniejszamy grzanie do minimum i gotujemy na minimalnym ogniu, pod przykrywką aż pęczak wypije wodę, zmięknie i rozklei się.
Pęczak na gęsto jest świetny do kotletów czy do podania go z gulaszem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation