Kuchnia

MNIAM

Samosy - indyjskie pieczone pierogi
Składniki:
Farsz:
2 duże ziemniaki, ugotowane w mundurkach
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 mała puszka zielonego groszku
2 łyżeczki ziaren kolendry
3 ziarna kardamonu
2 łyżki mielonego kminu rzymskiego, polecam sklep Skworcu
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
1 płaska łyżeczka curry
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
posiekana kolendra
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju
duża szczypta soli
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
mleko do posmarowania pierożków
Przygotowanie:
Farsz: ziarna kardamonu, kolendry i kmin rzymski ucieram w moździerzu z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam utarte przyprawy i smażę je przez minutę - dwie. Dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek smażę mieszając by cebula lekko zmiękła. Następnie dodaję pokrojone w niewielkie kawałki (wcześniej obrane) ziemniaki i już pod przykryciem smażę kilka minut. Dorzucam curry, pieprz cayenne, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładam masło i zielony groszek, smażę jeszcze chwilę po czym odkładam farsz do przestygnięcia. Do zimnego dodaję posiekaną kolendrę (pietruszkę).
Ciasto: mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i olej. Mieszam wszystko w palcach, po czym stopniowo dolewam wodę. Przez kilka minut wyrabiam elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywam je i odkładam na pół godziny.
Następnie rozwałkowuję ciasto i dzielę je na kwadraty mniej więcej 10 x 10 cm. Składam każdy kwadrat po przekątnej, sklejam mocno jeden bok - w ten sposób powstanie rodzaj sakiewki, do której wkładam farsz. Sklejam drugi bok i ustawiam pierożki, lekko spłaszczając ich dno. Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej papierem, smaruję każdy mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra-dól) na ok. 25 minut. Pierożki powinny się zezłocić. Podaję je z sosem jogurtowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation