Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery, słodycze

Muffinki z kaszą jaglaną i jagodami

składniki (12 dużych sztuk):

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej (po jej ugotowaniu będzie szklanka)
- 3 duże jajka
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu
- szklanka mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej typ 450 (150 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szklanka jagód

lukier - trzy łyżki cukru pudru wymieszać z łyżką soku z cytryny
do dekoracji - owoce, płatki migdałów, posypki, siekane orzechy, starta czekolada itp.

Kaszę jaglaną podprażyć chwilę na suchej patelni, przepłukać wrzątkiem. Zalać w niedużym garnku szklanką wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut do całkowitej miękkości kaszy. Po lekkim ostudzeniu zblendować ją z połową jogurtu.

Piekarnik ustawić na 160 st. Dołki formy do muffinek wyłożyć woskowanymi papilotkami lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubić z połową cukru na jasną masę. Dodać pozostały jogurt, wymieszać. Przez sitko wsiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać masę.
Umytymi łopatkami miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Pianę wmieszać w masę z żółtkami. Dodać jagody i masę ponownie delikatnie przemieszać.
Ciasto nakładać łyżką do foremek na muffinki. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Studzić w lekko uchylonym piecu.
Po ostudzeniu polać cytrynowym lukrem i udekorować owocami i bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation