Kuchnia

hallowen

PIECZONE PIEROGI

składniki na 50-60 sztuk:

ciasto:

500g mąki + odrobina do podsypywania

7g drożdży instant (lub 25g drożdży świeżych w zaczynie)

2 jajka

50ml oleju rzepakowego

200ml maślanki

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka kurkumy (niekoniecznie - dodałam ją, aby ciasto było żółciutkie)

1 rotrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem

opcjonalnie: prażone pestki dyni bez skórki do ozdoby

farsz:

500g dyni (ważonej po odrzuceniu pestek i bez skóry)

2 czerwone papryki

2 średnie cebule

2 pomidory oparzone i obrane ze skórki

1/2- /3 szklanki czerwonej soczewicy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

odrobina ostrej papryki (dałam pół płaskiej łyżeczki jalapeno w płatkach)

3 łyżki oleju



wykonanie:

1. Składniki ciasta powinny mieć minimum temperaturę pokojową. Można odrobinę podgrzać maślankę lub olej jeśli były w lodówce, ale tylko do takiej temperatury, aby były ciepłe, nie gorące.

Wszystkie składniki zagniatamy około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Jeśli jest lepkie należy dodać więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w nieprzewiewne miejsce na mniej więcej godzinę.

2. W między czasie robimy farsz. Soczewicę gotujemy w szklance osolonej wody około 5 minut, wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem. Powinna wchłonąć wodę. Cebulę i paprykę kroimy drobno, a dynię ścieramy na tarce. W sporym garnku rozgrzewamy olej, na który wrzucamy czosnek, a po dosłownie 30 sekundach cebulę oraz paprykę. Przesmażamy 3 minuty i dodajemy pomidory, a następnie dynię. Wszystko razem smażymy, aż dynia zmięknie. W między czasie doprawiamy farsz solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Dodajemy soczewicę i smażymy jeszcze około 5 minut, aż z farszu odparuje nadmiar wody. Jeśli warzywa puszczą dużo wody można zagęścić farsz jajkiem i 2-3 łyżkami bułki tartej lub pozostawić na sicie.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, z których każdą rozwałkowujemy cienko na płat o grubości około 3 milimetrów. Wycinamy z niego koła dużą szklanką. Każde z kółek można jeszcze "dowałkować" przed samym sklejeniem pieroga, ponieważ ciasto ma tendencję do obkurczania się. Łyżkę farszu kładziemy na tej stronie kółka, która przylegała do stolnicy, ponieważ jest bardziej klejąca. Następnie porządnie sklejamy brzegi pieroga i odkładamy na oprószony mąką blat.

4. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pierogi roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy pestkami dyni. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 200 stopni, aż nabiorą złotego koloru. Piekłam pierogi na trzy razy. Pierwszą partię włożyłam do zimnego piekarnika, dzięki czemu ładnie wyrosły. Były gotowe po kilku minutach od rozgrzania piekarnika do 200st. Pozostałe podrosły w czasie gdy pierwsza partia była w piekarniku. Piekłam je około 15 minut od włożenia do piekarnika, który był już gorący.

Można podać z sosem czosnkowym. Pierogi można zamrozić po upieczeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation