Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Serowo-waniliowe bułeczki

Przepis na 11-12 sztuk:

250 g twarogu waniliowego półtłustego OSM Czarnków
62,5 g masła
2 jajka
1 szklanka cukru
40 dag mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera ręcznego ( ja mam mikser ręczny Russell Hobbs o mocy 350 Wat), dodajemy miękkie masło, ubijamy dalej na puch. Do miski przekładamy twaróg waniliowy i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, miksujemy na średnich obrotach. Do masy serowej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 12 sztuk, w środku robimy dziurki za pomocą kieliszka do wódki. Układamy bułeczki na papierze do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, pieczemy 20-25 minut. Serowo-waniliowe bułeczki są bardzo smaczne z konfiturą malinową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation