Kuchnia

Przepisy

Jadlonomia:
Pieczone pierogi z dynią i masłem migdałowym

Składniki:
•500 g dyni
•1 pomidor
•4 ząbki czosnku
•4 łyżki masła migdałowego Primavika
•1 łyżka posiekanego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
•1 łyżka posiekanego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
•1/4 łyżeczki chili
•1/4 łyżeczki słodkiej papryki
•sól i czarny pieprz

Ciasto:
•250 g mąki pszennej
•250 g mąki pszennej razowej
•1 szklanka letniej wody
•7 g suchych drożdży
•4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
•1 łyżeczka soli
•oraz: kilka łyżek mleka roślinnego do posmarowania

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć całe kawałki dyni, ząbki czosnku w łupinie oraz pomidora. Piec przez 20 - 25 minut, po tym czasie sprawdzić czy dynia jest miękka i wyjąć warzywa z piekarnika lub wyjąć pomidora, a dynię dopiekać jeszcze kolejne 10 minut.
2.Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 1 - 1 1/2 godziny.
3.W międzyczasie z upieczonej dyni wyjąć pestki, miąższ wydrążyć i zmiksować z upieczonymi pomidorami, czosnkiem, masłem migdałowym oraz ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do całkowitego ostudzenia.
4.Ciasto rozwałkować na cienki, około 0,3 mm - 0,5 mm placek i przy pomocy szklanki wykrajać kółka. Każde napełniać łyżką farszu, sklejać, dokładnie przyciskać rant widelcem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie będą gotowe przykryć je ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut do wyrastania.
5.Piekarnik ponownie rozgrzać do 180 stopni, pierogi delikatnie posmarować mlekiem roślinnym i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 18 - 20 minut, czyli do momentu, aż będą złote. Zjadać gorące bez dodatków, lub na zimno z hummusem, pastą z fasoli lub ulubioną sałatką.

Wskazówki:
•Im cieńsze będzie ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi - pamiętajcie, że drożdżowe ciasto znacznie urośnie w piekarniku!
•Nie pomijajcie kroku zalecającego przyciśnięcie brzegów pierogów widelcem - dzięki temu pierogi nie rozkleją się podczas pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation