Kuchnia

Ciasta/Desery

Poezja Smaków: Maxi King White - ciasto bez pieczenia

Składniki na dużą blaszkę prostokątną:

Herbatniki na 4 warstwy (każda warstwa po około 25 sztuk)
1 puszka masy kajmakowej - około 450 gram
40 dag mleka w proszku - skorzystałam z mleka tej firmy klik (takie niebieskie opakowanie)
20 dag masła lub 25 dag (przy 25 dag masa będzie nieco gęstsza)
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy - 1 opakowanie
2 tabliczki białej czekolady
1/4 szklanki mleka do polewy
puszka 150 gram solonych orzeszków ziemnych

Wykonanie:

Ciasto banalnie proste, ciężko będzie coś spartaczyć. W pierwszej kolejności należy ugotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Przestudzić. Do chłodnego dodawać na przemian po trochu mleka w proszku i masła. Zmiksować bardzo dokładnie. Masa jest lepka, lejąca - ale po schłodzeniu w lodówce wszystko będzie twardsze i o odpowiedniej konsystencji.

Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozłożyć na nie połowę kremu mlecznego. Przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć kajmak i równomiernie rozsmarować. Przykryć wszystko trzecią warstwą herbatników. Na to wyłożyć resztę kremu mlecznego, rozsmarować. Przykryć ostatnia warstwą herbatników.

Przygotować polewę z białej czekolady.
Do rondelka wlać mleko ( 1/4 szklanki), dołożyć połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż się rozpuści. Do lekko przestygniętej polewy dodać połowę orzeszków. Wylać na ciasto i posypać resztą orzeszków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation