Kuchnia

Same słodkości

Szarlotka z chrupiącą bezą - Wiszniówka
SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ BEZĄ

(przepis na blachę 33 x 20 cm)



Składniki:

kruche ciasto:

5 żółtek

2 i ½ szkl. mąki pszennej

200 g zimnego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru



beza:

5 białek

250 g cukru

1 op. cukru waniliowego

1 łyżeczka octu winnego



ponadto:

1 kg jabłek

3 łyżeczki cynamonu



Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę, proszek i cukier wysypujemy na blat. W środku mąki robimy wgłębienie, wlewamy żółtka. Dodajemy masło, pokrojone na drobne kawałki. Całość mieszamy nożem, siekając. Na końcu zarabiamy dłońmi. Kiedy mamy już zwarte ciasto, wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko podpiekamy w temp. 180 C stopni przez kwadrans.

Jabłka:

Owoce obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cynamonem i wykładamy na podpieczone ciasto.

Beza:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Na końcu wlewamy ocet.Ubijamy powoli i dokładnie, by cukier się rozpuścił. Gotową bezę przekładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 165 C stopni przez 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation