Kuchnia

kulinaria

Mini serniczki z wiśniami
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 1 godzin
Kaloryczność: 250 kcal
Ilość porcji: 2
Składniki
serek naturalny 150 g,
kilkanaście wiśni
galaretkę wiśniową
polewa o smaku czekoladowym

Przepis na serniczek jest uniwersalny, można wykorzystać inne owoce i galaretki o innym smaku
Etapy przygotowania

Na dnie naczyń układamy wiśnie. W 300 ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę wiśniową. Studzimy i zalewamy jej częścią wiśnie, resztę wkładamy do lodówki, gdy zaczyna tężeć za pomocą trzepaczki łączymy z serkiem naturalnym i wylewamy na wiśnie, wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje wyciągamy, ja sobie pomogłam zanurzając na kilka sekund we wrzątku, wtedy serniczek sam spłynąie na talerz.

Przygotowujemy dekorację. Polewę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, wiśnie wsypujemy do naczynia i polewamy je polewą, obracając je tak by polewa je pokryła w całości. Polewa bardzo szybko zastyga i dobrze trzyma się owoców. Układamy po 3 sztuki na serniczkach.

Delikatnie robimy ozdobne smugi, mają opaść na talerz. Dekorujemy listkiem melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation