Nauka i natura

Przyroda

POPĘKANE CIASTECZKA “RED VELVET CRINKLES”
http://cookmagazine.pl
Składniki:

500 g mąki pszennej
270 g drobnego cukru
120 g miękkiego masła
3 duże jajka
2/3 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka maślanki lub mleka
1,5 łyżeczki pasty z wanilii
2 łyżeczki soku z cytryny
3-4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku
1 szkl cukru pudru

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na bardzo puszystą masę, nadal miksując dodajemy stopniowo po jednym jajku, maślankę, pastę z wanilii, sok z cytryny i czerwony barwnik spożywczy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy do dużej miski. Do maślanego kremu dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy na niskich obrotach, aż się połączą. Wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny (musi być twarde). Do oddzielnej miseczki wsypujemy cukier puder. Wyjmujemy ciasto z lodówki, nabieramy po sporej łyżeczce masy i formujemy kulki. Obtaczamy je mocno w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej pergaminem, dosć luźno, ponieważ ciastka mocno rosną. Pozostałe ciasto dobrze jest trzymać cały czas w lodówce, by nie zmiękło, ponieważ im bardziej miękkie ciasto, tym masa podczas pieczenia bardziej się rozpływa. Piec ciastka w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni przez około 12-13 minut. Ciastka muszą być miękkie w środku (po ostudzeniu stwardnieją). Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation