Kuchnia

#szamka

Przepis na dużą blachę:
Ciasto:
* mąka pszenna- 4 szklanki
* jajka- 4 szt.
* mleko- 2 szklanki
* cukier- 1 szklanka
* masło- 250 g
* powidła śliwkowe- 1 słoiczek
* kakao- 3 czubate łyżki
* przyprawa do piernika- 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
* soda- 1 łyżeczka

Polewa:
* czekolada mleczna- 100 g
* powidła śliwkowe- 2 czubate łyżki

Ciasto:
Piekarnik nastawić na 175 stopni.
W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kakao.
Masę przelać do dużej misy miksera.
Żółtka oddzielić od białek (białka ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać.
Na koniec delikatnie dodać pianę z białek.
Ciasto przelać do dużej formy (wyłożyć papierem do pieczenia bądź wysmarować masłem i obsypać mąką/kaszą manną).
Piec około 40-45 minut.

Polewa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać powidła i wymieszać.
Przestudzić i przełożyć na wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation