Kuchnia

ciasta

Ciasto Kopiko

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
8 łyżek oleju,
2 łyżki kakao,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Poncz:
100 ml mocnej kawy parzonej,
Masa:
3 szklanki mleka,
3 opakowania budyniu waniliowego,
3,5 łyżki cukru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
300g masła,
3 łyżki mocnej kawy parzonej,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
25 sztuk herbatników,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
2 łyżki mleka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam mocną kawą parzoną.
2. Masa: Dwie szklanki mleka gotuję z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję stopniowo zimny budyń. Na końcu dodaję spirytus oraz zimną kawę parzoną. Ucieram.
3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 masy kawowo- budyniowej. Wyrównuję i przykrywam drugim biszkoptem. Na wierzch wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam herbatniki.
4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation