Kuchnia

ciasta

Ciasto Kinder Country – SzczyptaChili.pl

Składniki:
200g. jasnych herbatników
Masa biała:
200 g. białej czekolady
250 g. sera mascarpone
400 ml. śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki prażonej pszenicy w miodzie ( np.płatki śniadaniowe Kangus)
Masa ciemna:
200 ml. śmietanki 36%
300 g. mlecznej czekolady
1 szklanka prażonej pszenicy w miodzie (np.płatki śniadaniowe Kangus)
Przygotowanie:
Masa biała: Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną , odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem.
Dodać ser mascarpone oraz wystudzoną białą czekoladę , zmiksować.
Do masy wsypać prażoną pszenicę , wymieszać łyżką.

Obraz 004
Obraz 006
Obraz 008


Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno przykryć połową herbatników oraz białą masą na którą wyłożyć resztę herbatników.
Obraz 011
Masa ciemna: Mleczną czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną , odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywną pianę , dodać zimną , mleczną czekoladę , zmiksować.Na herbatniki wyłożyć masę , wierzch pokryć prażoną pszenicą.

Obraz 013
Obraz 015
Obraz 019


Ciasto odstawić na noc do lodówki by masy dokładnie stężały.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation