Kuchnia

przyprawy

Lecznicze i dietetyczne właściwości topinamburu

Obok walorów kulinarnych topinambur szczyci się również niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Jest on źródłem witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a także makro- i mikroelementów, między innymi wapnia, żelaza, potasu, które wpływają na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje inulina, która działa korzystnie na funkcjonowanie i florę jelitową dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Co więcej, inulina stanowi cenny składnik w diecie cukrzyków i osób odchudzających się, ponieważ obniża indeks glikemiczny oraz kaloryczność wchłanianego pokarmu. Nie bez przyczyny topinambur znalazł się w przemyśle farmaceutycznym, gdzie z jego bulw pozyskuje się inulinę na potrzeby leków i suplementów diety.
Wprowadzając topinambur do codziennej diety można mieć pewność, że działa się również na korzyść wzmocnienia swojego układu immunologicznego. Inulina w nim zawarta wspiera rozwój korzystnych dla organizmu kultur bakterii, odpowiedzialnych za lepsze wchłanianie witamin i usuwanie szkodliwych mikroorganizmów. Lepsza odporność to większa siła zwalczania rozmaitych chorób – nie tylko grypy, ale również alergii czy nowotworów. Z kolei poprawiając wchłanianie witamin i minerałów można przyczynić się do poprawienia witalności lub przynajmniej wsparcia w stanach przewlekłego zmęczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation