Kuchnia

Przepisy

EVERYDAY FLAVOURS: ROGALE MARCIŃSKIE.
ROGALE MARCIŃSKIE
12 sztuk

CIASTO PÓŁFRANCUSKIE
korzystałam z przepisu na ciasto z MOICH WYPIEKÓW

Ferment
100 g mąki pszennej chlebowej (czyli typ 750)
55 ml mleka
5 g drobnego cukru
2.5 g soli
5 g świeżych drożdży
20 g masła w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki zaczynu umieścić w misce i wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Z ciasta uformować kulę którą następnie umieścić w szklanej misce, przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscy na minimum 2 godziny. Po tym czasie naczynie z ciastem wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto właściwe
460 g mąki pszennej chlebowej (czyli typ 750)
225 ml mleka
30 g drobnego cukru
7 g soli
17 g świeżych drożdży
cały wcześniej nastawiony ferment
250 g masła schłodzonego ale nie całkiem twarde, powinno je się w miarę lekko formować

Dodatkowo
posiekane orzechy włoskie do posypania rogali
lukier przygotowany z cukru pudru oraz wody
jajko rozkłócone z mlekiem

Po leżakowaniu fermentu w lodówce umieścić go w misce miksera. Dodać do niego pozostałe składniki ciasta właściwego oprócz masła. Z całości zagnieść ciasto które powinno być gładkie i elastyczne. Następnie uformować z niego kulę, umieścić w misce którą przykryć folią spożywczą i również umieścić w lodówce najlepiej na całą noc.

MASA MAKOWA
175 g białego maku
60 g orzechów włoskich
60 g płatków migdałowych
80 g daktyli
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
60 g marcepanu
50 g cukru pudru
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18 %

Masę można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Mak oraz orzechy włoskie umieścić w oddzielnych miseczkach i zalać wrzątkiem. Zostawić na 20 minut. Zaparzony mak, orzechy włoskie, płatki migdałowe, daktyle oraz skórkę pomarańczową zmielić razem dwukrotnie. W misce miksera umieścić cukier puder i marcepan po czym rozmieszczać do połączenia. Na koniec dodać do nich zmielone bakalie z makiem i śmietanę. Masę wymieszać dokładnie, powinna mieć konsystencję którą łatwo da się rozsmarować na cieście.

Przed składaniem ciasta wyjąć odpowiednio wcześniej masło z lodówki. Gdy stanie się już w miarę plastyczne umieścić je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkować na kwadrat o boku około 15 cm. Zimne ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na podsypany mąką blat. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x40 cm. Na środku ciasta ułożyć rozwałkowane masło, następnie złożyć ciasto z góry i z dołu tak aby masło było całkiem zakryte i skleić boki aby masło nie wyszło podczas wałkowania ciasta. Ciasto z masłem oprószyć lekko mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x90 cm. Tak rozwałkowane ciasto złożyć wzdłuż dłuższego boku. 1/3 ciasta od dołu ułożyć na środek a następnie przykryć je 1/3 ciasta od góry (ciasto składa się podobnie jak kartkę papieru do podłużnej koperty). Złożone ciasto owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, położyć na podsypanym blacie i rozwałkować wzdłuż dłuższego boku (ciasto ma być wałkowane w innym kierunku niż poprzednio). Ponownie zawinąć w folię i umieścić w lodówce. Czynność z wałkowaniem i chłodzeniem powtarzać jeszcze dwukrotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto umieścić w lodówce ponownie na minimum 20 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x65 cm. Wyciąć z niego 12 trójkątów o wysokości 30 cm i podstawie około 10 cm. Na trójkątach rozsmarować przygotowaną wcześniej masę makową z bakaliami pozostawiając centymetrowy luz dookoła brzegów. Rogale zwijać zaczynając od podstawy trójkąta. Zwinięte rogale układać w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachy przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce do wyrastania na około 2 godziny.
Piekarnik nagrzać na 240 stopni C. Rogale posmarować rozkłóconym z mlekiem jajkiem. Przed samym włożeniem och do piekarnika temperaturę obniżyć do 190 stopni C. Piec około 25-30 minut do zrumienienia. Studzić na kratce. Jeszcze ciepłe rogale lukrować i od razu posypywać posiekanymi orzechami.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation