Kuchnia

KASZA JAGLANA

smakoterapia: JAGLANE KLUSECZKI A LA KOPYTKA

Składniki (ok 20 szt. - małe)
kasza jaglana, ok 250 g po ugotowaniu na sypko (duża szklanka)
skrobia np ziemniaczana lub tapioka - ok 1/4 całej masy z kaszy jaglanej
2-3 łyżki mąki migdałowej lub mielonych migdałów blanszowanych

Wykonanie:
Kaszę ugotuj, ostudź i zmiksuj. Wyjmij 1/4 części i dodaj skrobię. Następnie włóż z powrotem czwartą cześć kaszy, dołóż mąkę lub masę migdałową i zagnieć ciasto. Ulep zgrabne "węże" rękoma posypanymi skrobią, pokrój na zgrabne romby (możesz odcisnąć ślad widelcem) i gotuj kilka minut we wrzątku (3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, w zależności od wielkości kluseczek).
Gotowe!
Podawaj z czym lubisz. Na słodko lub wytrawnie.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation