Kuchnia

KASZA JAGLANA

Krupnik z Polesia z kaszą jaglaną

Składniki:
szklanka kaszy jaglanej,
2 l wywaru mięsnego,
2 marchewki,
pietruszka,
1/2 selera,
4 pokrojone ziemniaki,
4 ziarna ziela ang.,
listek laurowy,
łyżka masła,
sól, pieprz,
ew. natka pietruszki (ozdoba)

Sposób przygotowania: Kaszę upraż na suchej patelni (dzięki temu straci goryczkę). Opłucz w ciepłej wodzie, po czym odsącz na sicie. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki, a następnie podduś w garnku na maśle. Podgrzej osobno wywar mięsny.
Do warzyw dodaj kaszę, wlej wywar, dodaj przyprawy i gotuj. Po 15 min dołóż ziemniaki. Gotuj do miękkości. Dopraw do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation