Kuchnia

Lunch

Szaszłyki z mięsa mielonego

Klopsiki:

1/2 kg mielonej jagnięciny
1 posiekana cebula
1 jajko
garść startego parmezanu
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki ostrego sosu (np. Worcestershire)
1 pęczek posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki korzennej przyprawy do jagnięciny (mieszanka cynamonu; gałki muszkatołowej; ziela angielskiego; kuminu; może być nieco curry)
sól i pieprz

Sos jogurtowy:

350 ml gęstego jogurtu greckiego
sok z 1 limonki
1 garść posiekanej kolendry
2 łyżeczki curry
1 ogórek i 1 pomidor (pokrojone w małą kostkę)

Robimy masę na klopsiki, mieszając mięso z resztą składników. Lepimy kulki, nabijamy je na patyczki, obsmażamy na patelni grillowej (po 2 min z każdej strony), potem pieczemy 8 minut w temp. 170°C. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając jego składniki. Gorące szaszłyki podajemy z sosem jogurtowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation